Aktuelt > Stor økning i sykefravær grunnet luftveissykdommer

Stor økning i sykefravær grunnet luftveissykdommer

Kan økningen i luftsveissykdommer skyldes Covid? Helseundersøkelsen Telemarkstudien forsker på risikofaktorer og Covid-19.

Sist oppdatert:

14.september 2022

Sykefraværet i Vestfold og Telemark øker, og den største økningen skyldes luftveissykdommer. 23,5 prosent av de sykemeldte i andre kvartal hadde sykdom i luftveiene. Til sammenligning var det 13,6 prosent med luftveissykdommer i samme periode i fjor.

Kilde: NAV Vestfold og Telemark

Kan økningen i luftveissykdommer skyldes Covid?

Økningen i luftveissykdommer som NAV her presenterer, kan henge sammen med Covid-19, men det kan også ha andre årsaker. Helseundersøkelsen Telemarkstudien jobber med å kartlegge årsaker til luftveisplager og kronisk luftveissykdom. Telemarkstudien er den største i sitt slag i Norge, og det er den første helseundersøkelsen som kartlegger luftveissykdom og påvirkning over tid blant voksne i Telemark.

 

Det forskes på risikofaktorer og Covid-19 i Telemark

Innsamlede og anonymiserte data fra Telemarkstudien vil nå bli brukt i viktig COVID-19 forskning. Studien heter ‘The Corona and COVID-19 study in Telemark and Agder – COVITA.’ og er et samarbeid mellom Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark. Prosjektet ledes av Telemarkstudiens prosjektleder Anne Kristin M. Fell som er overlege ved Sykehuset Telemark og 1. amanuensis ved UiO.

 

Her kan du lære mer:

Telemarkstudien

Covita – The Corona and COVID-19 study in Telemark and Agder

Kontaktperson hos NAV: Marit Gogstad

Kontaktperson for Telemarkstudien og Covita: Anne Kristin Møller Fell

Fant du det du lette etter på siden vår?

Supert! Takk for din tilbakemelding.

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre. Vi svarer ikke på henvendelser herfra.