Inneklima > Fukt og muggsopp

Fukt og muggsopp

Fuktproblemer eller muggsopp innendørs kan gi økt risiko for luftveisallergi og luftveissykdom.

Sist oppdatert:

20.august 2021

De helseskadelige effektene av fukt eller muggsopp synes å være både av allergisk og ikke-allergisk karakter.  I de senere år har det blitt tillagt mer vekt ved risikofaktorer i arbeidet med å forebygge inneklimarelaterte helseplager.

Fukt
Fuktproblemer skyldes ofte kombinasjoner av kilder som lekkasjer, mye fuktighet fra bad/dusj, vasking og tørking av tøy, matlaging og dårlig ventilasjon.

Bakterier og sopp
En normalflora finnes i alle vanlige innemiljøer. Hvis forholdene ligger til rette for det og med tilstrekkelig tilgang på fuktighet, kan oppvekst av en uheldig mikrobiologisk flora forekomme.

Husstøvmidd
Påvises i madrasser, sengetøy, stoppede barneleker, stoppede møbler og tepper. Lever blant annet av hudrester, eller sopp som vokser på disse hudrestene. Husstøvmidd krever spesielle temperatur- og fuktforhold for å trives.

 

Forebyggende tiltak

Det er viktig å undersøke om forholdene ligger til rette for fukt og mikrobiologisk forurensning. Konstruksjonsfeil kan føre til fuktproblemer i boligen. Fuktskader oppstår ofte i forbindelse med kuldebroer, kaldtvannsrør og andre punkter der fuktighet kondenseres.

Det er viktig at ikke byggematerialer fuktskades og at fukt ikke bygges inn i konstruksjonen. Videre må man sørge for tilstrekkelig ventilasjon i forhold til den fuktighet som dannes fra kilder som matlaging, våtrom, vaskemaskiner og tørking av tøy

 

Lær mer!
Folkhelseinstituttet – Råd for å unngå fukt og mugg

Fant du det du lette etter på siden vår?

Supert! Takk for din tilbakemelding.

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre. Vi svarer ikke på henvendelser herfra.