Inneklima > Legionella

Legionella

Legionellabakterier kan forårsake legionærsykdom, en alvorlig lungebetennelse, og Pontiacfeber, en som regel mild influensalignende sykdom.

Sist oppdatert:

20.august 2021

Legionellabakterier finnes i små mengder i naturen, men de blir først smittefarlige når de får formere seg i lunkent vann i dusjanlegg og andre tekniske installasjoner. Bakteriene smitter ved at små vanndråper (aerosoler) som er infisert med legionellabakterier pustes ned i lungene.

Mange som blir smittet med legionellabakterier, utvikler milde eller ingen symptomer. Vanligvis har personer med nedsatt motstandskraft større risiko for å bli alvorlig syke. Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt. Sykdommen forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner.

 

Tiltak – Råd til privatpersoner om forebygging av legionellasmitte
Hjemme i egen bolig kan man forebygge smittefare med enkle tiltak. Her får du råd om hva du kan gjøre! Folkhelseinstituttet – Tiltak i private hjem

 

Smittekilder
Kjøletårn og boblebad har forårsaket flest utbrudd, men dusjer i hjemmene er sannsynligvis den viktigste årsaken til enkelttilfeller av legionærsykdom. Andre eksempler på mulige smittekilder er luftskrubbere, faste og mobile vaskeanlegg, VVS-anlegg i sameier og borettslag, klimaanlegg med luftfukting, innendørs befuktningsanlegg og innendørs fontener. Slike anlegg finnes både i private hjem, på hoteller, i offentlige anlegg og på arbeidsplasser.

 

Lær mer!
Folkhelseinstituttet – Temasider om legionella
Folkhelseinstituttet – Råd for forebygging av legionellasmitte i hjemmet
Folkhelseinstituttet – Spørsmål og svar om legionella

Fant du det du lette etter på siden vår?

Supert! Takk for din tilbakemelding.

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre. Vi svarer ikke på henvendelser herfra.