I samarbeidet for miljø og helse i Grenland jobber vi sammen for å sikre god beredskap, og kunne tilby effektiv informasjon og kunnskapsspredning, innen miljø og helse for innbyggene i Grenland. Hver kommune er organisert forskjellig og har ulike behov, men følgende tjenesteområdene har hovedansvar og står bak Miljø og Helse i Grenland:
Miljørettet helsevern
Miljørettet helsevern arbeider for å fremme helse og forebygge sykdom ut fra forhold i virksomheter, omgivelsene og miljøet for folks helse. Feltet favner bredt og tverrfaglig og utgjør en vesentlig del av folkehelsearbeidet. Tjenestene omfatter blant annet rådgivning og veiledning, tilsyn og godkjenning av virksomheter som skoler, barnehager, solarier, badeanlegg mv., uttalelser i plan- og byggesaker og behandling av klagesaker (støy, lukt, avfall, forurensning o.l.) etter forskrift om miljørettet helsevern.
Miljøvern
Miljøvern arbeider for å ivareta natur, kulturminner, friluftsliv og miljø . Fagfeltet dekker alt fra arealforvaltning og forebygging av forurensning til kartlegging av naturmangfold, klimatiltak og forvaltning av fisk og vilt.
Klima
Kommunene kan bidra til utslippskutt av klimagasser, først og fremst gjennom rollen som planmyndighet, lokal koordinator og samfunnsutvikler. Kommunene har også ansvar for å tilpasse lokalmiljøet til et klima i endring.
Folkehelse
Kommunene skal fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen